Daps Grote Zadenruil 2020

Wat leuk dat je mee wilt doen aan onze eerste grote zadenruil! Hieronder staat alles duidelijk uitgelegd. Heb je nog vragen? Mail me op daphne@baduh.nl  Heb je deze info al gelezen? Ga dan direct naar de Zadenlijst 26-11-20: De data voor insturen van zaden is aangepast. Dit kan vanaf heden i.p.v. vanaf december.

Al jaren doe ik mee aan een grote internationale zadenruil en beleef daar altijd ontzettend veel plezier aan. Het aan het eind van de ruil ontvangen van een goed gevulde envelop met bijzondere zaden is echt heel leuk. Bovendien kost meedoen bijna niks en is het leuk anderen blij te kunnen maken met de zaden die je zelf inbrengt. Helaas gaat de internationale ruil dit jaar niet door i.v.m corona en de steeds strengere regels en controles op het internationaal verzenden van zaaigoed. Daarnaast zie ik op internet, vooral facebook, een sterk gegroeide behoefte om zaden te kunnen delen met medetuiniers. Een leuke uitdaging om mee aan de slag te gaan leek mij! 

Deelnemers krijgen eerst ruim twee weken de tijd om aan mij door te geven welke zaden ze zoeken en welke zaden ze in willen brengen. Ondertussen zet ik deze wensen en aangeboden zaden in de zadenlijst, die voor iedereen zichtbaar is. 

Na deze periode mag iedereen zijn of haar zaden naar mij opsturen Ook hier wordt ongeveer twee weken uitgetrokken. Wijziging 26-11-20: zaden insturen mag al vanaf vandaag.

Zodra ik de inzendingen binnen heb ga ik de zaden verdelen over de deelnemers. Hierbij is het doel om zoveel mogelijk wensen te kunnen vervullen. Sowieso krijgt iedereen gegarandeerd meer soorten/rassen terug dan dat hij of zij instuurde. Ook voor dit terugzenden trek ik zo’n twee weken uit. 

Het is echt mijn bedoeling me aan deze data te houden en dat verwacht ik ook van de deelnemers. Natuurlijk hou ik rekening met vertragingen bij de post in de drukke feestmaand, maar zaden die 2 weken te laat binnen komen kunnen gewoonweg niet meer verwerkt worden. 

  • Wensenlijst/Inbrenglijst doorgeven per mail/FB messenger: zo 22 November 2020-vr 11 December 2020
  • Insturen van in te brengen zaden: do 26 November 2020-do 29 December 2020
  • Door mij aan de deelnemers sturen van de zaden: za 2 Januari 2021-za 16 Januari 2021

Maak een zo lang mogelijke wensenlijst. Ja serieus. Hoe langer hoe beter. Je mag er elk soort of ras bloemen, groenten, fruit etc opzetten waar je graag zaden van zou ontvangen. Zet de zaden die je het allerliefste hebben wilt bovenaan. Je kunt tot en met 11 December 2020 op ieder moment wensen toevoegen (bijvoorbeeld omdat je in de lijst met aangeboden zaden iets moois ziet staan).

Probeer zoveel mogelijk info toe te voegen, dus niet alleen “afrikaantjes” maar dan ook wensen met betrekking tot kleur, hoogte, ras en indien mogelijk de Latijnse naam. 

Schrijf onder aan je wens wat algemene wensen. Bijvoorbeeld welke zaden je absoluut niet wenst te ontvangen (bonen bijvoorbeeld, of geen bloemen of juist geen kruiden) en je kunt ook vermelden of je zoveel mogelijk biologische zaden wilt ontvangen.

Je mag maximaal 100 “porties” zaad inbrengen. Dat kunnen 100 verschillende rassen/soorten zaad zijn of bijvoorbeeld 50 zakjes waar meerdere porties uit te halen zijn. Er is geen minimaal aantal zaden.

Het allerfijnste is het natuurlijk als je een beetje in de gaten houdt wat er op de lijst met gevraagde zaden komt te staan en kijkt of je daar wat zaden van kunt en wilt missen, maar eigenlijk is alles welkom. Net als de wensenlijst kan je je inbrenglijst op ieder moment aanvullen/wijzigen t/m 11 December 2020.

Schrijf op je lijstje de naam (bij voorkeur ook Latijnse naam), het aantal zaden/zakjes zaden dat je in wilt brengen en eventueel wat extra info (biologisch bijvoorbeeld). 

  • Alle zaden ouder dan 5 jaar.
  • Zaden voor bijvoorbeeld cannabis zijn bij deze ruil niet welkom. Zet ze dus ook niet op je wensenlijst.
  • Ongeoorloofd gewonnen zaden zijn ook niet welkom. 

Zaden dienen maximaal 5 jaar oud, geschoond (geen hele bloemen sturen dus) goed droog en schimmel/insectvrij te zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je weet wat het precies voor zaad is, bij voorkeur ook van welk ras.

Je hebt de keuze zelf de zaden al in “porties” te verpakken en labelen maar als je daar de materialen niet voor hebt doe ik dat voor je. De inpakmaterialen zijn voor mijn kosten.

Hoeveel zaden er per “portie” in een zakje moeten verschilt heel erg per soort. Van lathyrus heb je met 8 zaden al een mooi zakje maar van bijvoorbeeld papaver is het logisch om zeker 100 zaadjes in elk zakje te doen. Ik ga er vanuit dat iedereen dit zelf aardig aan kan voelen.

Hoe dan ook moet een zakje zaden een label hebben met daarop: naam/Latijnse naam, jaar waarin de zaden zijn gewonnen of de uiterste zaaidatum, bron (“eigen tuin”,”merk zaden”) en eventueel een toevoeging als “bio”. 

Zaden dienen, uiteraard, goed verpakt verstuurd te worden. 

De hoeveelheid zaden die je inbrengt bepaalt wat je in verhouding terug krijgt. Je krijgt sowieso zaden van meer soorten/rassen teruggestuurd dan je hebt ingebracht. Qua aantal zaden krijg je minimaal terug wat je hebt ingestuurd. Een voorbeeld:

Je stuurde 5 zakjes/porties cosmea ‘Psyco’ in en 9 zakjes/porties tagetes ‘Bolero’. Daarnaast nog een envelopje roomse kervelzaden die ik voor je verdeelde over 5 zakjes. In totaal dus 19 zakjes/porties zaden. Je zult minstens 19 zakjes/porties terug krijgen. Afhankelijk van het aantal deelnemers kan je zo 19 verschillende zakjes zaad terug ontvangen. Oftewel: 3 soorten/rassen ingebracht, 19 soorten/rassen terug. 

Bij het verdelen van de zaden houd ik hiernaast ook wel rekening met andere factoren, zoals de kwaliteit en waarde van de zaden. Als je alleen een grote zak zonnebloempitten opstuurt waar ik 20 porties uit kan halen zal je waarschijnlijk niet 20 zakjes exclusieve zaden terugkrijgen en eventueel ook meerdere porties van 1 ras/soort.

Deze zadenruil is voor deelnemers uit Nederland en België. Er is geen minimaal of maximaal aantal deelnemers. Wel vraag ik je maximaal 100 “porties” zaad aan me op te sturen. 

Uiteraard betaal je kosten voor het verzenden van de zaden naar mij. Dit mag gewoon via de reguliere post. 

Na het vullen van de naar jou terug te sturen envelop zal ik deze wegen en aan je vragen een postzegelcode te kopen. Als je echt niet weet hoe dat moet help ik je daar graag mee of mag je die kosten overmaken. Ook mag je me een aan jezelf geadresseerde en gefrankeerde envelop sturen. 

Voor Nederland komt dit in de praktijk neer op max €2,73 voor een heel volle envelop of, als je dat fijner vindt, €4,- voor een brievenbuspakketje

Voor België is het maximaal €4,50 voor een zeer volle envelop of €13,- als je een pakketje met track en trace wilt ontvangen.

Enveloppen en verpakkingsmaterialen neem ik voor mijn rekening. 

Heb je alle informatie doorgelezen? Stuur me z.s.m. een wensenlijstje en inbrenglijstje via e-mailadres daphne@baduh.nl o.v.v. Zadenruil of via de facebook messenger van Daps Seeds.

Ik verwerk je wensen en in te brengen zaden zo snel mogelijk in de lijsten op de pagina “Zadenlijst”

Het wordt gewaardeerd als je de lijsten zelf ook in de gaten houdt en kijkt of je mogelijk wensen van anderen kunt vervullen of belangstelling hebt voor ingebrachte zaden. 

Het is heel belangrijk om mee te doen met een “open mind”. Waarschijnlijk zullen lang niet alle zaden van je wensenlijst in de envelop zitten die je ontvangt. Wees daarom duidelijk en uitgebreid in je wensen zodat ik zo goed mogelijk in kan schatten waar ik je óók blij mee kan maken. Ik zal je envelop namelijk hoe dan ook goed gevuld voor je op de post doen.

Vertrouwen is bij een ruil als deze erg belangrijk, daarom bij deze mijn adresgegevens zodat je vast weet waar je zaden heen gaan en waar je envelop vandaan gaat komen:

“Daps Seeds”
Daphne Meerdink
Brugstraat 76
7918 AG Nieuwlande (Dr)
Facebook “Daps Seeds”
daphne@baduh.nl

Schuiven naar boven