Used Terms

For the novice tomato grower, the terms used in the store can be unclear or confusing. This table contains the commonly used terms, their Dutch translation and the necessary explanation.

In DutchIn EnglisMeaning
StamtomaatIndeterminate (Ind) The best known growth form. To ensure good vertical growth and yield it’s recommended to prune away most of the suckers. Will grow up to an average height of 2 meters, but some varieties get twice as high easily. The main stem (in the Netherlands we usually keep only 1, Americans often 2 or 3) must be supported over the entire length. Keeps forming new fruits until the end of the season so it might be wise to top off the main stem in August.
StruiktomaatDeterminate (Det)/BushQuickly forms many lateral branches that might look like suckers at first that should not be removed because the fruits will form on those branches. The lateral branches stop growing when 1 to 1.5 meters long. The plant will give a big harvest in a short amount of time, which makes deteminates very attractive for sauce makers. The whole plant needs to be supported by, for example, a cage made of gauze or you can support per branch. We don’t remove suckers but it can be useful to remove some branches when the plant grows out of proportion.
Semi-struikSemi-determinate (Semi)Should be determinates with less branches that grow a little taller but some people also use the term for compact indeterminates. Don’t need (much) pruning.
DwergDwarf (Dwf) A smaller and / or shorter version of an indeterminate or determinate tomato. The plants are about half as high and the trushes grow much closer together. However, the fruits are not smaller. This makes it possible to grow some really nice beefsteaks in a container on a balcony.
Micro(dwerg)Micro (Dwarf)Zeer kleine struiken die in extreme gevallen slechts 10cm groot worden. Vaak zijn micro’s cherrytomaten maar ze zijn er meer en meer met ook wat grotere vruchten. De kleinste varianten zijn al te telen in een pot van 1 liter. De smaak blijft vaak wel wat achter hoewel daar heel positieve vorderingen mee gemaakt worden door een aantal telers in de VS.
VleestomaatBeefsteakVreemd genoeg de minst geziene tomaat in de supermarkt maar de meest geteelde soort door hobbytelers. Vleestomaten danken hun naam aan het vele en duidelijk aanwezige vruchtvlees in elke tomaat. Ze horen aardig sappig en zeker niet hard te zijn en beduidend groter van formaat dan de gewone ronde tomaat. Vaak zijn ze qua vorm wat afgeplat maar ook een oxheart (hartvormige tomaat) is vaak een vleestomaat.
Ronde tomaatSlicerEigenlijk een rare term want het gros van de tomaten is rond. Toch gebruiken we deze term voor de standaard tomaat zoals we hem gewend zijn uit de supermarkt; rond, stevig tot hard, niet te vlezig en vooral voor rauw gebruik. Zelfgeteelde ronde tomaten zijn vaak beduidend sappiger en minder hard dan supermarkttomaten.
CocktailtomaatCocktail, SaladetteDeze soort zit qua maat tussen een ronde en cherrytomaat in. Vaak wordt de maat van een pingpongbal aangehouden.
Cherrytomaat/KerstomaatCherryKleine tomaatjes, vaak beduidend zoeter dan hun grotere broers en zusters, variërend in maat van een aalbes tot bijna pingpongbal. De echt zoete exemplaren krijgen ook vaak de naam “snoeptomaat”. Vaak eenvoudig te telen en zeer productief.
PastaPasteDe meest verwarrende soort. Ik gebruik de term voor tomaten die voornamelijk gebruikt worden om saus of puree mee te maken. Het vervelende is dat hier ook de romatomaat onder valt, maar niet elke pastatomaat is een roma. In de VS worden ze ook wel eens aangeduid als “plum”, wat pruim betekent en aangeeft dat de tomaat eigenlijk per definitie ovaal moet zijn maar dit is ook zeker niet bij elke pastatomaat het geval. Dan heb je ook nog mensen die het San Marzano’s noemen, maar San Marzano is een variëteit en niet een soort. Ik blijf voor nu even bij mijn uitleg; tomaten om te verwerken in saus of puree.
Normaal bladRegular leaf (RL)De bekende ingesneden bladeren. Bij hartvormige tomaten vaak smal,fijn en wat afhangend (“droopy leaves”), bij dwergen weer wat breder en hobbelig (“rugose”) en bij cherrytomaten vaak wat korter. In de winkel maak ik onderscheid tussen “normaal” en “normaal fijn” omdat beginnende telers die met dit fijnere, afhangende blad geconfronteerd worden nogal eens onterecht denken dat hun plant altijd dorst heeft.
Schuiven naar boven