Gelukkig 2019!

Allereerst een gelukkig, gezond en bijzonder 2019 gewenst! Dat we met z’n allen maar enorm veel geweldige tomaten mogen telen nietwaar?

Inmiddels ben ik al een eind verder met het samenstellen van mijn “growlist” voor 2019. Ik heb besloten dit jaar puur te kijken naar wat ik zelf heel graag wil telen. Dat klinkt logisch, maar als je zaden verkoopt heb je erg de neiging om bij het kiezen van te telen variëteiten rekening te houden met wat (potentiële) klanten graag zouden kopen. Op zich niks mis mee, maar ik merkte dat ik op een gegeven moment eigenlijk niet meer wist wat mijn eigen smaak is. Dus back to basic, en weer zaden uit mijn verzameling zaaien die me bij voorbaat al enthousiast maken. En nu merk ik dus ook weer dat ik soms de meest “originele” redenen heb om bepaalde variëteiten uit te kiezen. Een paar voorbeelden van tomaten en waarom die in 2019 in mijn tuin/kassen komen:

Kiwi: De naam is geweldig, dus dat was een +1, maar wat de doorslag gaf is de kleur. Niet standaard groen, maar avocadogroen. Dat moet ik met eigen ogen zien.

Purple Haze: Dit zou een verbeterde variant van Black Cherry moeten zijn. Betere smaak, intensere kleur. Black Cherry is al super, dus dan moet Purple Haze helemaal top zijn.

Boeken
Boeken en schriften voor het maken van dé lijst van 2019.

Rainbow Jazz Heart: Qua vorm en soort zijn hartvormige vleestomaten (of oxhearts of coeur de boeufs, wat u wilt) absoluut favoriet. Bovendien heb ik een zwak voor tweekleurige tomaten. Rainbow Jazz Heart is het allebei en bovendien een creatie van Artisan Seeds (van o.a. Blush en de Bumblebee-serie).

Sgt. Peppers: Ik heb weinig met antho/blauwe tomaten. Ze doen de smaak nooit goed. Sgt. Peppers schijnt een enorme uitzondering te zijn op deze regel. Bovendien zijn het grote hartvormige tomaten en ze zijn werkelijk bloedmooi. Bovendien heb ik het “ontstaan” van Sgt. Peppers op de voet kunnen volgen op een Amerikaans tomatenforum en ik vind het prachtig om het verhaal achter de tomaat te kennen.

Bradley: Ga ik telen om slechts één reden; De Luizenmoeder.

En zo gaan er nog zo’n 30 andere tomaten bijkomen op mijn lijst. Of 40. 50.

Gelukkig 2019!
Schuiven naar boven