De eerste voorbereidingen voor 2019

Misschien wat vreemd, je al bezig houden met de teelt van 2019 terwijl je nog aan het plukken bent van die van 2018, maar ik vind het prettig om zo vroeg mogelijk te beginnen. Met “beginnen” bedoel ik eigenlijk me oriënteren. Kijken of er nieuwe variëteiten zijn die mijn interesse wekken, een overzicht maken van variëteiten waar ik al zaden van heb maar die ik nog nooit heb geteeld, overleggen met bevriende telers of er nog kruisingen zijn waar we elkaar mee kunnen helpen (selecteren, stabiliseren, of gewoon kijken hoe hun creatie het doet in een ander klimaat) en mijn favoriete boeken er nog een keer of 20 op na slaan om een paar ware klassiekers uit te kiezen voor volgend jaar. Ik heb namelijk iets met “oude” variëteiten, met klinkende namen, klassieke smaken en prachtige oude foto’s en tekeningen uit zadencatalogi van begin vorige eeuw. Natuurlijk vind ik het ook heel leuk om nieuwere tomaten met strepen en blauwe schouders en gevlekt blad te telen, maar ik merk dat ik de meeste voldoening haal uit een old school vleestomaat die zonder al te veel vertoon in de kas zijn prachtige vruchten geeft.

Foto van “African Queen” Uit het boek The Heirloom Tomato van Amy Goldman

Mijn favoriete boek om deze klassiekers in te vinden is “The Heirloom Tomato” van Amy Goldman. Enkel in het Engels beschikbaar, maar de echte tomatenliefhebber wil dit boek ook hebben als hij of zij geen woord Engels kan lezen. De foto’s zijn namelijk adembenemend mooi. Voor mij zijn de verhalen over de geschiedenis bij iedere tomaat de kersjes op de taart. Ik ben het vaak niet eens met Amy’s beoordelingen als het op smaak en opbrengst aan komt, maar zij teelt in een compleet ander klimaat dus voor mij is die info niet erg van belang. Met dank aan Amy’s boek teelde ik onder andere African Queen, Believe It Or Not, Dad’s Sunset, Dr. Carolyn, Gold Medal, Great White en New Yorker.
Mocht je het ook mooi vinden om je info uit met liefde geschreven boeken te halen dan raad ik ook “Epic Tomatoes” van Craig LeHoullier aan. Craig, ook wel bekend als NCTomatoman, is een soort tomatengoeroe (we hebben o.a. Cherokee Purple aan hem te danken en hij is één van de mensen achter het Dwarf Tomato Project) en bovendien een vreselijk aardige en lieve man. Ook zijn boek is er enkel in het Engels en in dit geval is enige kennis van de taal weer wel een aanrader. In dit boek komt ook de teelt aan bod, maar ik vind vooral de beschrijvingen van zijn favoriete variëteiten heel erg interessant. De vormgeving en foto’s van en in het boek zijn prachtig.
Voor wie een boek toch echt in het Nederlands wil hebben is “Pomodori” van Angelo Dorny een prachtig boek. Ik ben het met wat details niet altijd eens, maar dat kan ook aan mijn nogal koppige karakter liggen. Dit boek is zo waanzinnig mooi vormgegeven en de foto’s zijn zo mooi dat je alleen daarvoor het boek al zou kopen. En omdat Angelo gewoon een heel plezante jongeman is. Ook dat.
Mocht je meer info over de boeken willen of op zoek zijn naar verkoopadressen dan wil ik daar altijd even mee helpen. Stuur gerust een mailtje of laat een reactie achter.

De eerste voorbereidingen voor 2019

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven